5 Kasım 2015 Perşembe

Aachen,Yunus Emre Camii iç dekorasyon projesi

Almanya'nın Aachen şehrinde modern,yeni bir cami
Almanya'nın Aachen şehrinde inşaatına 8 Mayıs 2011'de başlanan Yunus Emre Camii yakın bir gelecekte ibadete açılacaktır.
Aachen'da modern yapısı ile kent mimarisiyle  uyumlu projelendirilen cami'ye,yine modern bir üslupla iç dekorasyon çalışması yapılmıştır.Cami;eğitim,sosyal ve kültürel mekanları da içinde barındıran bir kültür merkezi içinde yer almaktadır..
Cami mimarisi üzerine birçok proje çalışması bulunan Y.Mimar Sonay İlbay,Aachen'daki Yunus Emre Camii'nin de iç dekorasyon çalışmalarını üstlenmiştir.
Camilerimiz,günümüze kadar tarihsel oluşumlardan etkilenmiştir.Türk-İslam sanatının en yoğun etkileri,en çok dini yapılarımızda gözlenmektedir.Günümüz  mimarları,çağdaş,fonksiyonel ve gelişmiş yapım teknikleriyle,zaman zaman Türk-İslam sanatından da etkilenerek,dekorasyon çalışmalarına tarihten izler katmaktadır.Bu izleri,Yunus Emre cami dekorasyonunda da görmekteyiz.
-Geometrik ve simetrik motifler,
-Yazıyı temel alan,çeşitli stillerde kullanılan Hat Sanatı,
-Ahşap,taş,metal işlemeciliği,seramik ve cam sanatları,
Selçuklu dönem etkileri olarak sayabileceğimiz tasarım unsurlarıdır.
Eski dönemlerin sosyal,siyasi,ekonomik ve kültürel durumlarından oluşan bu süsleme sanatı,günümüzde dekorasyon çalışmalarında kullanılırken,günümüz modernizmiyle harmanlanmıştır.Mermer,pirinç,cam gibi farklı malzemeler üzerinde yeniden şekillenmiştir.
Yüksek Mimar Sonay İlbay tarafından iç dekorasyon çalışmaları yapılan Aachen'daki Yunus Emre Camii;yaklaşık 1000 kişinin aynı anda namaz kılabileceği kapasitededir.
Y.Mimar Sonay İlbay'a ait,dekorasyon projesi çalışmasında,Türk-İslam sanatında kullanılan sembollerden yararlanılmıştır.Sadeliğin ön planda tutulduğu çalışmada,hat ve vitray sanatlarına da ağırlık verilmiştir.
Yaklaşık 14 metre genişliği ile,Avrupa'daki en büyük cam kubbeye sahip Cami,ticaret alanı,kütüphane,çok amaçlı salonlarıyla,3200 metrekarelik bir arsa üzerinde yapılanmıştır.
Modern bir cepheye sahip yapının,iç dekorasyon çalışmasında da modern çizgilere yer verilmiştir.
Son cemaat alanından Cami'ye girişte mermer söveli kapılar,cam bölme alanı içinde yer almıştır.Kadınlar mahfili korkulukları,Türk-İslam sanatında sıklıkla kullanılan yıldız sembolünden,demir malzeme önerilerek tasarlanmıştır.
Almanya'nın Aachen şehrindeki Yunus Emre Kültür Merkezi içinde yer alan cami ana giriş holünde,mermer ve alçı asma tavan kullanılarak,modern çizgilerle dekorasyon çalışması yapılmıştır.

Cami'nin son cemaat alanında,duvarlarda alçı rölyef Kufi yazılarla,camlarda kumlama desen tasarımı yapılarak,döşemelerde Selçuklu döneminde kullanılan yıldız motifleriyle mermer kaplama kullanılarak,modern ve sade bir atmosfer oluşturulmaya çalışılmıştır.
Bunlar da ilginizi çekebilir
Dekorasyonda mistisizm

Hiç yorum yok: