22 Eylül 2007 Cumartesi

Ahşap boyama teknikleri_dekupaj(decoupage)

DECOUPAGE TEKNİĞİ(dekupaj)

Dekupajın kelime anlamı kesip yapıştırmaktır.Yüzeyleri kağıttan kesilmiş şekillerle dekore etmektir.Özel dekupaj kağıtları oldugu gibi,fotokopi kağıdına (A4-A3)çekilen şekilleri keserek de yapabiliriz.Kullanılacak resimler fotoraflardan,dergilerden kitaplardan,kumaş gibi değişik yerlerdenfotokopi çekilerek elde edilebilir.
Dekupaj yapmak için gerekli malzemelerDekupaj kağıdı veya fotokopisi çekilmiş herhangibir resim
Dekupaj tutkalı
Resime uygun renkte akrilik boyalar
Obje(mdf )
Makas
Fırçalar
Zımpara
Nemli bez(fazla tutkalı almak icin)

İşlem basamakları

1-Ahşap obje önce zımparalanır.Nemli bezle tozu alınır.Resme uygun renklerle bir kat astar boyası çekilir.Kuruduktan sonra tekrar zımparalanır ve ikinci kat boyanır.

2-Dekupaj yapılacak resim kenarlarından kesilir.Bu resimler dergilerden,kumaştan,peçeteden çekilmiş renkli fotokopi veya özel hazır dekupaj kağıtları olabilir.

3-Kesilen resmin arkasına ince bir tabaka halinde fırçayla tutkal sürülür.Önceden tespit edilen yere yapıştırılır.Hava kabarcığı olmamasına dikkat edilir.Resmin üzerine de tutkal sürülür..Objenin kenarlarından taşan tutkallar nemli bezle silinir.Yarım saat kuruması icin bekletilir.Dekupaj kağıdının ahşap ile bütünleşmesi için boya ve süngerle doku vererek ahşap yüzeye geçişi sağlanır.

4-iki kat vernik sürülerek cilalanır.(not;tepsi gibi suyla temas içinde olan objelere vernikten önce su bazlı vernik sürülmesi tavsiye edilir.
Dekupaj örneklerini aşağıdaki linke bulabilirsiniz.
dekupaj ve wood grain(budak doku)tekniğinin birlikte uygulanması
dekupaj ve doku tekniğinin birlikte uygulanışı
dekupaj ve altın varak(folyo)tekniğinin birlikte uygulanışı
dekupaj uygulanmış tepsi
dekupaj uygulanmış kutu
dekupaj ve boya tamamlaması yapılmış tepsi

Not:dekupaj tekniğiyle başka teknikleri de bütünleştirmek mümkündür.(Çatlatma,eskitme vb )
Dekupaj tekniğinde yapıştırmaya, küçük kağıtlarda ortadan, büyük kağıtlarda kenardan başlarsak hava kabarcığı daha kolay çıkar.

Hiç yorum yok: